[av_textblock size=” font_color=” color=”]
تیمار سطحی ترمووود (بخش اول)
ترمووود چوب ماسیو تیمارشدهای است که حاصل فرآیند خشک کردن چوب تحت دمای بالا و بخار آب، بدون دخالت هرگونه ماده شیمیایی است. امروزه از این محصول به لحاظ ویژگیهای بسیار مطلوبی که در برابر عوامل فرساینده دارد، در ساخت سازه، مبلمان چوبی فضای باز، دکوراسیون داخلی و حتی نمای ساختمان استفاده میشود. در این میان بازار کشورمان نیز از این غافله عقب نمانده، به گونهای که در بازار داخلی کشور نیز از این محصول به مقدار بسیار زیادی در زمینههای مختلف استفاده میشود. به این ترتیب نیاز به ارائه اطلاعات کاربردی در این حوزه به شدت احساس میشود. در ادامه مقالاتی که در جهت معرفی ترمووود و ویژگیها و کاربردهای آن ارائه شده، در این شماره قصد داریم تا به ارائه مطالبی درخصوص تیمار سطحی این محصول بپردازیم. امید است که بتوانیم اطلاعاتی هرچند مختصر اما کاربردی را در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار دهیم.
تیمار سطحی ترمووود
۱-۱- مبانی بحث
امروزه با استفاده از فرآیند تیمار سطحی، هم میتوان زیبایی خاصی به چوب بخشید و هم از آن حفاظت کرد به گونهای که با استفاده از این روش هم میتوان از تغییر رنگ چوب به سمت خاکستری کم کرد و هم جذب آب در چوب را کاهش داد. از سویی دیگر با استفاده از این روش میتوان از رشد قارچهایی که موجب کپکزدگی و ایجاد قارچهای لکهآبی میشوند، جلوگیری کرد. به این ترتیب چوبهایی که با حرارت اصلاح شدهاند، میتوانند در روشی مشابه با چوب نرمال پرداخت شوند.
چوبهای اصلاح شده با حرارت، ثبات ابعادی خود را به خوبی حفظ میکنند. در کاربردهای داخلی، این ویژگی میتواند در ساخت محصولاتی چون کفپوش، مبلمان و اثاثیه منزل بسیار موثر عمل کند. به عنوان مثال زمانی که فرآیند پرداخت سطح صورت میگیرد، کف، راحتتر تمیز نگه داشته میشود. اگرچه فرآیند اصلاح حرارتی، مقاومت به پوسیدگی چوب را تا حدی بالا میبرد که در تئوری میتوان از چوب در نما استفاده کرد اما به واقع بدون استفاده از مواد حفاظتی این مقاومت به صورت کامل حاصل نمیشود.
در کل میتوان گفت که در زمان تیمار سطحی چوبهای اصلاح شده با حرارت، جذب پرداختها به صورت آهستهتری انجام میشود و تنوع و تغییر بیشتری در نفوذپذیری سمتهای مختلف چوب به وجود میآید. همچنین در مصارف طولانی مدت، از مشکلات بهداشتی که توسط رزین ایجاد میشد تا حد بسیاری کاسته میشود، زیرا درصد بالایی از رزین در طی فرآیند اصلاح حرارتی از چوب، خارج میشود. در نتیجه، زمانی که یک سطح به خوبی پرداخت شود گرهها شاید ضرورتاً نیازی به تیمار خاصی نداشته باشند. از سویی دیگر به دلیل ثبات ابعادی بهبودیافته چوب، امکان ترک خوردن اندود و پوسته پوسته شدن در شرایط متغیر کاهش مییابد.
لازم به ذکر است در برخی از شرایط آب و هوایی، رنگ الوار اصلاح شده با حرارت، کمرنگ و متمایل به خاکستری میشود و اگر سطح چوب به خوبی پرداخت نشود، ممکن است همانند سطح چوب نرمال، ترک بردارد. این ترک خوردگی ممکن است با نفوذ آب در چوب و از میان انتهای برش افقی شروع شود و یا در نتیجه تابش اشعه ماورای بنفش خورشید باشد. این مسأله ترکهای ریزی روی سطح چوب ایجاد میکند. اشعه فرابنفش نیز موجب کمرنگ شدن رنگ چوب میشود. در هنگام تیمار کردن الوار اصلاح شده با حرارت، باید به این نکته توجه داشت که آنها نیز باید شبیه به چوب تیمار نشده، پرداخت شوند تا از کاهش رنگ چوب و ایجاد ترک در سطح چوب جلوگیری شود. به این ترتیب الوار اصلاح شده با حرارت، میتوانند در ساخت درها، قابهای پنجره، اثاثیه داخلی، مبلمان باغ و دیگر اشکال ساختارهای محیطی مورد استفاده قرار گیرند.
۱-۲- اثرتیمارسطحی بر مقاومت به هوازدگی چوب
آسیبهای ناشی از تغییرات آب و هوایی و عوامل بیولوژیک، مشکلات شایعی هستند که تاثیر بسیار زیادی بر مقاومت چوب میگذارند. در خصوص فاکتورهای آب و هوایی، مضرترین تاثیر بوسیله اشعه خورشید و باران ایجاد میشود. همچنین در برخی مواقع ناخالصیهای موجود در هوا مشکلات موجود را شدیدتر میکند. اشعه ماورای بنفش خورشید، لیگنین را که یکی از ترکیبات شیمیایی چوب است و بافتهای سلولی درخت را در کنار هم قرار میدهد، تجزیه میکند. در نتیجه، سطح چوب نرمتر و از نظر رنگ تیرهتر میشود. به علاوه، اشعه شدید خورشید، امواج حرارتی را به ویژه بر سطوح تیره ایجاد میکند. از سوی دیگر، آب باران، زمانی که جذب درخت میشود، موجب حرکت و ترک خوردگی چوب میشود. از سویی دیگر قارچهایی که بافت سلولی درخت را تجزیه میکنند، بدترین خسارات بیولوژیکی را بر چوب اعمال میکنند. جلبکها نیز همانند قارچهایی که کپک و لکههای آبی را ایجاد میکنند، میتوانند مشکلات بهداشتی را به وجود آورده و تیمار سطحی چوب را سختتر کنند.
چوب میتواند بوسیله روشهای ساختاری و شیمیایی مورد حفاظت قرار گیرد اما از آنجاییکه مقاومت بیولوژیکی چوبهای ترمووود تا حد بسیار خوبی افزایش یافته است در نتیجه نیاز کمتری به حفاظت ساختاری چوب در نمای ساختمان احساس میشود. در برخی مواقع تیمار سطحی میتواند از تعادل خارج و رطوبت چوب را کاهش دهد که نتیجه آن شکاف و ترک بر سطح چوب است. به این ترتیب برای جلوگیری از این مشکلات، اقدامات پیشگیرانهای چون حفاظت چوب در مقابل باران و اشعه خورشید باید به طور کامل انجام شود. این کار، فرسایش سطح (لکههای نرم، خرابی، شکنندگی، و فرسودگی) را به حداقل میرساند.
باید توجه داشت در برخی از اقلیمها و مناطق درجه خلوص و پاکی هوا و به ویژه اسیدیته آب باران تاثیر بسیاری بر روند تیمار سطحی میگذارد به عنوان مثال شرایط محیطی منجر به تنوع و تغییر مقاومت رنگ میشود در نتیجه در ابتدا باید این عوامل را به درستی مورد بررسی قرار داد.
۱-۳- اثرها وپیشنیازهای اقلیمهای آب و هوایی مختلف
اقلیمهای مختلف، نیازهای متمایزی را برای دوام و مقاومت چوب پرداخت شده، طلب میکنند. در برخی از محیطها و دماها چوبهای رنگ شده تحمل بیشتری نسبت به بقیه دارند، در نتیجه برای اطمینان از مقاومت حداکثری چوبها در هر آب و هوا ضروری است تا محصولات با روشی درست و مناسب تیمار شوند.
در فرآیند تیمار سطحی به غیر از نیاز به تعیین شاخصهای فشار محیطی لازم است تا فاکتورهای زیر نیز مورد بررسی قرار گیرند:
۱- چگونگی تاثیر اقلیم روی مقاومت هوازدگی چوب و پرداختها
۲- اقلیم قارهای – دریایی و اثرات آن بر هوازدگی
۳- اهمیت آب و هوای محلی:
* موقعیت ساختمان و شیب باران چگونه است؟
* کدام جهت ساختمان در شرایط بد بیشتر صدمه میبیند؟
* جزئیات ساختاری ساختمان چگونه است؟
۴- تعیین احتمالاتی که موجب روشهای متناوب حفاظت و تیمار سطحی میشود
طبقهبندی اقلیمی براساس Koeppen
در جدول ۱ که به جدول شاخصهای فشار محیطی معروف است به بیان تأثیر اقلیم و فشارهای محیطی بر چوب و تیمار آن پرداخته شده است.
نکات قابل توجه در خصوص ستونهای جدول به این صورت است که ستون رطوبت به مقدار رطوبت نسبی هوا و تغییرات سالانه رطوبت برمیگردد. ستون هوازدگی نیز به لکههایی اشاره دارد که توسط اقلیم منطقهای ایجاد میشوند و اثراتی را نشان میدهد که اشعه ماورای بنفش نور خورشید (تعداد ساعات به ازای سال)، باد و پاکی هوا روی چوب و سیستم تیمار سطحی میگذارد. این جدول همچنین اثر تغییرات فصلی و شرایط آب و هوایی مقطعی را در نظر میگیرد. ستون بارندگی نیز مقدار باران یا برف باریده شده به سطح زمین و چگونگی اثر آنها روی چوب و سیستم تیمار سطحی را اندازهگیری میکند و ستون ارگانیسمها نیز به تعداد کل ارگانیسمهایی اشاره میکند که در یک اقلیم خاص زندگی میکنند و مسئول پوسیدگی چوب هستند و به این ترتیب جدول اثر آنها را روی چوب و سیستم تیمار سطحی اندازهگیری میکند.
تأثیر اقلیم و فشارهای محیطی بر چوب و تیمار آن
( – بدون اثر، + اثر حداقل، ++ اثر نسبتاً قابل توجه و +++ تأثیر شدید)
۱-۴- ویژگیهای چوب تیمار سطحی شده
– الوار اصلاح شده با حرارت به عنوان پایهای برای اندودها
فرآیند اصلاح حرارتی، موجب تغییر در ویژگیهای چوب میشود و این مسأله در زمان انتخاب روش تیمار سطحی، باید مورد توجه قرار گیرد. تغییرات در ساختار چوب، به روشهای مختلفی روی تیمار سطحی انعکاس مییابد:
* چوب، سختتر نسبت به تغییرات رطوبت واکنش نشان میدهد و مقداری از فشار وارد شده روی پرداخت را رها میسازد.
* اغلب همه رزینها از چوب خارج میشوند. پس برای جلوگیری از تراوش رزین، گرهها نیاز به تیمار خاصی ندارند.
* با رشد در زاویه تماس مایعات، آب و سایر مایعات براحتی در سطح پخش نمیشوند و چوب به اندازه چوب نرمال مرطوب نمیشود و در نتیجه نفوذپذیری سطح چوب کاهش مییابد.
– مقاومت به پوسیدگی
از مهمترین دلایل پرداخت سطح چوب میتوان به حفاظت از آن در مقابل رطوبت اشاره کرد. رطوبت، به رشد کپک و قارچ دامن میزند. به این ترتیب تیمار سطحی از جذب آب به داخل چوب جلوگیری میکند تا شرایط مطلوبی برای رشد قارچ در آن ایجاد نشود. هوا پر از هاگهای قارچی است که موجب تولید کپک و قارچهای لکه آبی میشوند. این هاگها، میکروسکوپی هستند و قطر آنها تنها چند میکرومتر است. آنها در هوا وجود دارند و زمانی که روی چوب مرطوب میافتند، شروع به رشد یک میسیلیوم نخ مانند قارچ میکنند. رطوبت و دمای هوا و سطح، اسیدیته سطح و مقدار آلودگی روی سطح همه بر قابلیت تولیدمثلی قارچ اثرگذارند. مطلوبترین شرایط برای رشد هاگها و میسیلیوم زمانی اتفاق میافتد که رطوبت نسبی هوا بالای ۹۵% و دما بین ۲۰ و ۳۰ درجه سانتیگراد است. به طور کلی کپک و پوسیدگی به دلیل رطوبت بیش از حد در ساختار، آلودگیهای موجود در هوا و در دسترس بودن مواد مغذی در محل سکونت درخت ایجاد میشوند.
– کپک و جلبک
اصولاً خسارات ایجاد شده توسط قارچها، لکههای آبی و جلبکها از نظر زیباییشناختی مهم هستند. آنها رنگ چوب را تغییر میدهند و رنگآمیزی را مشکلتر میسازند. قارچ و کپک روی ویژگیهای مقاومتی چوب تأثیری نمیگذارد.
در حال حاضر گونههای مختلفی از کپکها در طبیعت وجود دارند. یکی از رایجترین گونهها کپک لکه سیاه۴ است که به دلیل رنگ تیرهاش، به ویژه در سطحی با رنگ روشن، به وضوح قابل تشخیص است. این قارچها روی سطح چوب رشد میکنند و همانطور که در بالا اشاره شد، تنها آسیبهای زیباییشناختی ایجاد میکنند. قارچ و کپک، مواد مغذی را از محل سکونتشان به دست میآورند. مواد مغذی اولیه روی سطح چوب شامل قندهای محلول درآب و دیگر مواد ارگانیک در چوب است. تیمار حرارتی، ساختار چوب را تغییر میدهد و در نتیجه مواد مغذی کمتری برای تغذیه قارچها و کپکها فراهم است. به علاوه، طبیعت اسیدی چوب اصلاح شده با حرارت، امکان رشد موفقیت آمیز کپک را کاهش میدهد.
رطوبت و گرمای کافی، پیششرطهای ادامه حیات کپک و خزه هستند. رشد آنها در دمای ۵ درجه سانتیگراد آغاز میشود و با افزایش دما سرعت میگیرد. سرعت رشد در دمای بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد به اوج خود میرسد. زمانی که دما از ۴۰ درجه سانتیگراد بالاتر رود، رشد کاملاً متوقف میشود. یک سطح متخلخل، رطوبت بیشتری نسبت به یک سطح صاف جذب میکند و بنابراین راحتتر دچار کپکزدگی میشود. ترکهای روی چوب که رطوبت و کثیفی را جذب میکنند، معمولاً مکانهای ایدهآلی برای رشد کپکها هستند. از اینگونه مکانها، کپک بتدریج به محیط پخش میشود. قارچ لکه آبی به ویژه میتواند در چوبهایی که رنگ نشدهاند دیده شود. آنها در چوب رشد میکنند و گهگاه برچوب اثر میگذارند. اگرچه، آنها همانند قارچ پوسیدگی، مقاومت چوب را کاهش نمیدهند. هم میسیلیوم و هم هاگها مستعد آلودگی هستند. اگر روی لکههای آبی رنگآمیزی شود، قارچها میتوانند درمیان لایه رنگ رشد کنند. کپک توسط گیاهان اطراف و دیگر فاکتورهای اقلیمی و محیطی ایجاد میشود. حتی اینکه ساختارها در کدام جهت سازه قرار گرفتهاند، در رشد آنها تاثیرگذار است.
برای جلوگیری از رشد کپک و قارچ، ضروری است تا رطوبت چوب زیر سطح مورد نیاز برای تولیدمثل قارچها، نگهداشته شود.
– دوام رنگ
اشعه ماورای بنفش خورشید، به سرعت رنگ چوبهای پرداخت نشده را از بین میبرد. تغییرات قابل مشاهدهای میتواند تنها بعد از چند هفته مشاهده شود. اشعه ماورای بنفش، لیگنین را تجزیه میکند. لیگنین مادهای شیمیایی است که بافتهای سلولی درخت را به یکدیگر متصل نگاه میدارد. با طولانیتر شدن دوره تابش اشعه فرابنفش به تدریج سلولز نیز تجزیه میشود، در نتیجه سطح چوب نرمتر و ضعیفتر میشود. بر طبق برآوردها در یک سال، ۰۱/۰-۱/۰ میلیمتر از یک سطح چوبی پرداخت نشده، خاکستری و زبرتر میشود.
سطح چوبی که توسط اشعه فرابنفش دچار آسیب شده است از پایهای ضعیف برای تیمار سطحی برخوردار است. پس این بخش باید به دقت خارج شود. اگر این دستورالعمل به طور کامل انجام نشود، رنگ و دیگر اندودهایی که از چوب حفاظت میکنند، بخوبی به سطح چوب نخواهند چسبید و بنابراین به اندازهای که باید دوام بیاورند، دوام نخواهند آورد.رنگ الوار پرداخت نشده و اصلاح شده با رطوبت، در یک دوره زمانی کوتاه و در اثر تابش اشعه ماورای بنفش خورشید تغییر میکند. لکههای چوبی مات رنگدانهای۵ بهتر از مواد شفاف، از چوب اصلاح شده با حرارت در مقابل اشعه فرابنفش محافظت میکنند.
رنگ مات بهترین حفاظت را از چوب اصلاح شده با حرارت به عمل میآورد. رنگدانه بیشتر در پرداخت، به معنای طول عمر طولانیتر آن است. تنها نکته منفی در مورد رنگ مات، این حقیقت است که زمانی که رنگ طبیعی چوب پوشیده میشود، انجام تیمار حفاظتی، دشوارتر و زمانبرتر است.
نیاز به تیمارهای حفاظتی توسط راهبردها و توصیههای تولیدکنندگان تعیین میشود. در انتها، یک تیمار باید زمانی انجام گیرد که پرداخت شروع به تحلیل رفتن میکند و نخستین نشانههای مشهود هوازدگی و فشارهای محیطی روی چوب ظاهر میشود. مقاومت یک تیمار بسته به دو فاکتور متفاوت است: استفاده نهایی از کالای پرداخت شده و ماده پوششدهندهای که برای حفاظت چوب به کار میرود. برخی از لکههای چوب اثر طولانی مدتتری نسبت به بقیه دارند. فواصل تیمار میتواند از چند ماه تا چندین سال متغیر باشد.
– ثبات ابعادی و جلوگیری از ترکخوردگی
زمانی که چوب حفاظت نشده، مرطوب و دوباره خشک میشود، ترک میخورد. این مسأله به دلیل تفاوتهای موقتی و قابل ملاحظه در رطوبت سطح و قسمت درونی چوب اتفاق میافتد. ترکخوردگی میتواند، با نفوذ آب در میان انتهای برش افقی چوب آغاز شود.
با اندود کردن سطح نما و دیگر ساختارهای چوبی در معرض باران، کاهش تغییرات در رطوبت امکانپذیر میشود و بنابراین ترک خوردگی کاهش مییابد. همچنین توصیه میشود تا انتهای برش افقی الوار اصلاح حرارتی شده، به دقت با موادی که مانع خروج رطوبت میشود، آغشته شود.
– مقاومت به رطوبت
اندود خلل و فرج سطح، فرآیند ورود رطوبت از بیرون به داخل چوب را کاهش میدهد. الوار اصلاح شده با حرارت، مانند چوب نرمال، رطوبت را از هوا جذب نمیکنند و بنابراین تغییرات در میزان رطوبت آن آهستهتر صورت میگیرد. به علاوه، در مقایسه با چوب نرمال، چوب اصلاح شده با حرارت به طور قابل ملاحظهای، ظرفیت رطوبت تعادل کمتری دارد.
درخصوص این چوبهای اصلاح شده، مهمتر از دانستن میزان رطوبت تعادل در هر محیط، مهم است که بدانیم آیا چوب رطوبت را به طور مستقیم از هوا میگیرد یا قطرات آب به داخل چوب نفوذ میکند.
اصلاح حرارتی، ساختار سلولی چوب را تغییر میدهد. دانسیته ماده جامد، به طور قابل ملاحظهای در مقایسه با چوب نرمال کاهش مییابد. در عین حال ابعاد یک تکه چوب به تناسب کاهش مییابد. در نتیجه، هوای بیشتری در درون چوب وجود دارد. مفهوم این مسأله این است که آب میتواند در طول چوب سریعتر از چوب اصلاح نشده حرکت کند. حرکت موئینگی آب در طول چوب موجب میشود تا قسمتهای انتهایی بیشتر از قسمت وسط متورم شوند و در همان زمان ترکها میتوانند در قسمتهای انتهایی نمایان شوند.
راهحل اساسی برای بهبود دفع آب از چوب، این است که از نظر ساختاری مانع این شویم که رطوبت از هر چهار جهت کناری وارد چوب شود. ثانیاً، یک پرداخت نیز باید برای حفاظت قسمتهای انتهایی که عمدتاً در معرض رطوبت هستند استفاده شود.
– رشد جلبک (بویژه در یک اقلیم دریایی)
اصولاً جلبکها را در مناطقی میتوان یافت که گیاهان فراوانی در آن وجود دارد. جلبکها قارچ نیستند. آنها نیز همانند همه گیاهان، شامل کلروفیل هستند و از انرژی خورشید برای تبدیل آب و دیاکسید کربن به قند استفاده میکنند و سپس از آن به عنوان ماده مغذی استفاده میشود. جلبک به ماده مغذی موجود در محیطی که زندگی میکند وابسته نیست. رشد رنگ سبزی که روی دیوارها مشاهده میشود، معمولاً شکلی از جلبک است.
جلبک میتواند از روی چوب اصلاح شده با حرارت، به طور مکانیکی و با استفاده از برس زدن و شستوشو پاک شود. همچنین میتوان با به کارگیری از یک نوع پوشش روی چوب از رشد جلبک جلوگیری کرد.
۱-۵- نیازهای ضروری برای پرداختها
پرداخت چوب اصلاح شده با حرارت، بسیار شبیه به پرداخت چوب نرمال خشک شده در کوره است. این بدین معناست که هر نیازی که برای حفاظت استاندارد چوب در یک اقلیم خاص وجود دارد معمولاً میتواند برای چوب اصلاح شده با حرارت نیز به کار گرفته شود. تمام مراحل اصلاح حرارتی، اکولوژیکی است و لوازم پرداخت در هنگام استفاده و بعد از آن ایمن، بهداشتی و اکولوژیکی هستند. تولیدکنندگان محصولات ترمووود بر این نکته پافشاری میکنند که چوب اصلاح شده با حرارت و تمام کاربردهای آن برای انسان، حیوان، گیاهان و کل محیط زیست بیضرر است. اما برای دستیابی به عملکردی بهتر توصیه میشود که برای ترمووود، از پوشش و اندودی استفاده شود که:
* استانداردهای موجود در قانون EU حال حاضر و آینده (از ۲۰۰۷ به بعد) را برآورده کند.
* (بیرون از EU) حداقل نیازهای ملی را برآورده سازد.
* به محصول ترمووود اجازه دهد تا بدون حفاظت در مقابل سوختن ایمن باشد. پرداختی که شامل مواد سمی است و میتواند از طریق خاکستر به محیط وارد شود، به هیچ وجه نباید مورد استفاده قرار گیرد.
* برای انتشار ترکیبات آلی فرار از محدودیتهای درون خانه نباید تجاوز کند.
روغنها
* قابل رقیق شدن در آب.
* باید بخوبی جذب چوب تیمار شده با حرارت شود.
* باید یک اندود دافع آب را روی سطح چوب شکل دهد.
رنگها
* دارا بودن نیازهای استاندارد برای مواد ابتدایی.
* دارا بودن نیازهای استاندارد برای رنگها.
جلاها (به ویژه برای جلاهای کف)
* قابل رقیق شدن در آب.
* سطح چوبی برای بهبود تثبیت لاک باید سنبادهزنی شود.
* ماده اولیه قابل انعطاف و مقاوم باشد.
* قبل از اینکه پوشش بالایی جلا انجام گیرد، چوب باید دوباره سنبادهزنی شود. این کار به جلا اجازه میدهد تا محکمتر به سطح بچسبد.
* پوشش بالایی جلا، در هر کاربردی از چوب در مقابل فرسایش حفاظت کند.
تثبیت
* آمادهسازی سطح قبل از تیمار سطح (باز کردن بافت سلول).
بافت سلولی باید باز باشد تا پرداخت، همانند رنگ، به سطح محکم بچسبد. این کار میتواند توسط سنبادهزنی، برس کشی، یا اره کشی نرم روی سطح صورت پذیرد. بهترین نتایج زمانی به دست میآیند که تیمار اشباع شده پایه در یک محیط صنعتی انجام گیرد.
پاکسازی سطح
* سطح باید تمیز باشد. آلودگیها و ذراتی که در طی فرآیند صنعتی توسط رنده کردن، برس زدن و سنبادهزنی ایجاد شده پاک میشوند.
* هوا پر از هاگهای قارچ است که کپک و پوسیدگی ایجاد میکنند. یک پرداخت مناسب و کارا باید شامل موادی باشد که رشد کپک را کاهش دهد یا از آن جلوگیری کند. به علت اثر قابل ملاحظه هوا، همیشه باید اندودی انتخاب شود که فاکتورهای اقلیمی منطقهای را لحاظ کرده باشد.
شرایط تیمار و رطوبت چوب
* تغییرات فصلی در شرایط آب و هوا (دما، بارش، طول روز، قدرت اشعه خورشید و غیره) در بسیاری از مناطق نسبتاً مهم هستند. تولیدکنندگان پرداخت، دقیقترین دانش را دارند که کدام محصول برای یک منطقه و آب و هوای خاص مناسبتر است.
* ویژگیهای آبدوستی چوب در هر کاربردی با چوب نرمال متفاوت است. چوب اصلاح شده با حرارت آهستهتر رطوبت را جذب میکند. بنابراین، مهم است که توجه خاصی به جذب پرداخت شود.
* چوب اصلاح شده با حرارت نسبت به اغلب گونههای درختی، واکنش کمتری نسبت به اثرات محیطی و آب و هوایی نشان میدهد. بنابراین، نسبت به متورم شدن و چروک خوردگی کمتر حساس است، اما همچنان استفاده از پرداخت الاستیک توصیه میشود.
تخلخل
* برای به حداکثررسانی طول عمر چوب و اندود، ضروری است که یک پرداخت قابل تنفس انتخاب شود. پرداخت باید یک لایه متخلخل را روی سطح چوب ایجاد کند. بنابراین به آب و رطوبت اجازه میدهد تا در شرایط آب و هوایی مختلف تبخیر شوند.
نیازهای تیمار سطحی برای کاربردهای نهایی
* ویژگیهای چوب اصلاح شده با حرارت متنوع هستند. کلاسهای اصلاح حرارتی، این امکان را به ما میدهد که با توجه به نوع خاص، کاربرد آنها را متمایز سازیم.
* تأکید اصلی در تیمار Thermo-s، ثبات ابعادی چوب و توانایی آن در تحمل رطوبت است. به عنوان مثال ترمووودی که در کلاس Thermo-s قرار میگیرد، بخوبی برای ساخت کفها مناسب است.
کفها
مواد کف نیاز به تیمار سطحی خاصی دارند، به عنوان مثال جلا دادن، واکس زنی، یا روغن کاری. بهترین روش میتواند توسط مشاوره با تولیدکنندگان پرداختها یافت شود.
سوناها و نواحی مرطوب
به دلیل ویژگیهای آبدوستی آن، چوب تیمار شده با حرارت، یک ماده عالی برای نواحی مرطوب محسوب میشود و باید توسط پرداختی آماده شود که روی تیمار سطحی قابل تنفس، ثابت و بیبو تأکید داشته باشد.
مصارف بیرونی
تقاضای بسیار زیادی برای استفاده از محصولات چوبی در بیرون از ساختمان وجود دارد. مواد مناسبی که برای استفاده انتخاب میشوند باید تمامی نیازهای مربوط به شرایط محیطی و هوایی منطقهای، تثبیت، قابل تنفس بودن، تغییرات در رطوبت چوب، الاستیسیته و نیازهای اکولوژیکی را پاسخگو باشند.
ماهنامه تخصصی صنایع چوب و مبلمانایران شماره ۹۶٫تیر ماه ۱۳۹۴
منبع: Finish Thermowood Association
مترجم: مهندس فاطمه رحیمی، مهندس میثاقه یزدانپناه
[/av_textblock]